Originally published at https://shifter.no on October 2, 2018.

1. Hva jobber du med akkurat nå?
Akkurat nå jobber jeg med å lage en enkel analytisk plattform, i samarbeid med norske fiskebønder, og prøver å lære mer om problemene og frustrasjonene kundene våre har.

2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips — hva ville det vært?
Jeg ville tipset meg selv om at jeg burde jobbe mer for å lære norsk da jeg først flyttet hit… og kanskje hørt litt bedre etter i fransktimene på videregående.

3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?
Jeg er veldig positiv, og jeg tror at Norge vil ha en ledende rolle i å utvikle metoder for bærekraftige strategier innen akvakultur. Det er jo derfor vi tre som utgjør Manolin har flyttet til en annen kant av verden — for å være en positiv del av denne industrien og for å hjelpe norsk akvakultur å fortsette å være verdensledende her. Trykket på vekst i en innovativ, samarbeidende og bærekraftig sammenheng i hele sektoren er veldig beroligende, og noe Norge burde være veldig stolte av.

4. Hva er den største utfordringen for tech-investorer og -gründere i Norge?
Den største utfordringen for akvakultur er å opprettholde helsebalansen — både for fisker og for miljøet rundt, samtidig som vi produserer nok mat. Innen akvakultur henger alt sammen, og når antallet fisk vokser, vokser utfordringene også. Å finne effektive måter å behandle, håndtere, forhindre og forutsi helseutfordringer mens vi opprettholder en balanse i det marine økosystemet — og holder kostnadene nede for bøndene — er vanskelig. Samtidig er dette fortsatt en relativt ung og formbar industri — og med den effektive kommunikasjonen og samarbeidet mellom bønder/industri, innovatører, forskere og politikk, er dette det riktige miljøet for å bygge bærekraftige løsninger.

5. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle — hva/hvem ville det vært?
Vannsklietester!

6. Hvordan ser mobilskjermen din ut?
Det er et bilde fra sykkelturen kjæresten min og jeg dro på i Vesterålen i sommer.

7. Har du et produktivitetstips?
Det er stort sett best å finne ut — og så akseptere — når du er på ditt mest produktive. Jeg vet at jeg rundt klokken 14:00 ikke er produktiv, og at det da er best å gå seg en tur og drikke kaffe, og så jobbe videre. Jeg føler meg aldri bedre eller opplagt etter at jeg har sett mange Youtube-videoer. Å planlegge å gjøre noen ærender, eller å ha tidsfrister, hjelper også.

8. Hvis du skulle investert 10 millioner norske kroner i et nytt område, hva ville det vært — og hvorfor?
Offshore akvakultur. Vi bruker opp landområder, men har knapt nok rørt ved havet. Den store fordelen med akvakultur er at det tar i bruk et 3D-område, og hvis vi kunne hatt fiskefarmer offshore ville vi sett at kysten i mindre grad ble påvirket, og at vi kanskje til og med kunne kombinert det med fornybare energikilder, og begrenset påvirkningen på villaks også.

9. Hva er din dårligste egenskap?
Jeg liker ikke alltid å bli fortalt hva jeg skal gjøre.

10. …og hva er din beste?
Hmmm, jeg elsker å stille spørsmål for å forstå ting, spesielt hvorfor noe er “umulig” å gjøre.

11. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?
Jeg ville bli marinbiolog, fordi jeg kommer fra en forskningsfamilie. Mye av det vi gjorde dreide seg om David Attenborough og å dra på oppdagelsesferd i naturen. Jeg ville forstå og kjenne verden rundt meg. Så hvorfor akkurat det marine feltet? Det er veldig lite utforsket, og vi har fortsatt mye å lære — spesielt om havdypene og polarregionene.

12. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende — hvem ville du invitert? Hvorfor?
Barack Obama, på grunn av endringene han greide å skape. Det ville vært interessant å se hvor han måtte inngå kompromisser, og hvor han stod på sitt.

13. Hva er din største tabbe?
At jeg fortsatt ikke snakker flytende norsk.

14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?
Livet mitt kjæresten min og jeg har greid å skape etter at han havnet i rullestol.

15. Kan du si noe du selv tror på, men som mange vil være uenige med deg i?
Jeg mener at forskning må “gi tilbake” og samarbeide med samfunnet og industriene mer, i stedet for at forskningen ikke blir ordentlig brukt.

16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?
Ha en lidenskap for det du gjør, og en robust grunn for hvorfor du gjør det.